Dizajn interijera u filmovima

Filmovi su jedan od prozora koji nam nude jednostavan pogled i doživljaj drugih lokacija. Donosimo nekoliko filmova s upečatljivim dizajnom interijera koji su na svoj osobit način postali glavni akteri.

 

Blade Runner

Smješten u distopijski svijet, općeniti izgled Blade Runnera težak je spoj prošlosti i budućnosti. Prikazuje uvid u neko davno vrijeme kroz sitne detalje poput vintage prostirki, starih televizijskih modela i rasvjete. Istodobno, okolina također ima više utilitaristički osjećaj, prepuna metalnih elemenata i funkcionalnog dizajna. Zanimljivo je da je u filmu ovjekovječen projekt nikad izgrađenog muzeja ureda Barozzi/ Veiga.

 

Pulp Fiction

Malo je akcijskih filmova koji su uključili toliko ključnih scena u  interijere privatnih domova. Međutim, kultni klasik Quentina Tarantina iz 1994. godine, Pulp Fiction je iznimka koja vodi gledatelje u domove sedam različih likova. Svaki je interijer napravljen tako da razvije duboki osjećaj karaktera pojedinog lika.

 

The Grand Budapest Hotel

Snježni vrhovi izmišljene zemlje u istočnoj Europi kulisa su ovoga filma, komične drame u kojoj gledamo spletke oko ubojstva. Grimiznocrveni tepisi, mramorni stupovi i ukrašena mesingana rasvjeta ukrašavaju predvorje hotela koji je stvoren u atriju Görlitzer Warenhaus – prazne robne kuće u istočnoj Njemačkoj. Da bi stvorio hirovite scenografije pastelnih nijansi, produkcijski dizajner Adam Stockhausen koristio je arhivske slike alpskih skijališta.

 

Parasite

Kuća bogate obitelji glavni je akter ove crne komedije o društvu Oscarom nagrađenog korejskog redatelja Bonga Joon-ho. Elegantne modernističke linije i skupi namještaj odaju malo nagovještaja o parazitu koji se krije unutar nje. Kuća je zapravo djelo producenta Lee Ha-Juna i sastavljena je iz više cjelina, izrezanih na takav način da izgledaju kao jedan objekt.

 

A Clockwork Orange

Pretjerani retro interijeri pojavljuju se u djelu Clockwork Orange Stanleyja Kubricka, u kojem su dokumentirani stravični zločini bande mladića u distopičnoj Britaniji. Mnoge su scene snimljene unutar stvarnih domova, uključujući imanje u Hertfordshireu zvano Skybreak, koje je stvorio tim za arhitektonsku praksu Team 4. Jedan od rijetkih izgrađenih kompleta bio je za filmski bar Korova Milk Bar, izmišljeno mjesto za piće ispunjeno golim manekenkama od stakloplastike.